Idrett for alle! GLEDE - FELLESSKAP - TRYGGHET - HANDLEKRAFT

Historie

Fana Idrettslags historiske bidrag i samfunnet vårt – av Asbjørn Lilletvedt, den siste redaktøren i Fanavardens papirutgave.

HISTORIEN OM FANA IDRETTSLAG

Fana idrettslag ble stiftet på Stend, 3.mars 1920 med 11 interessenter til stede. I dag er vi med våre nær 6000 medlemmer ett av Norges største idrettslag. For hundre år siden startet vi opp med to grener, fotball og friidrett. I dag har vi femten grener, med e-sport som siste tilskudd.

Idrettslaget vårt lever etter visjonen; Idrett for alle. Våre kjerneverdier er glede, felleskap, trygghet, og handlekraft. Vi skal være ledende både på det sportslige og det sosiale plan. Med dette i sekken jobber vi systematisk for å utvide idrettstilbudet i bydelen vår, både ved å øke aktiviteten, og ved å planlegge og tilrettelegge for nye anlegg.

I 2018 stod Fana Arena ferdig. Flerbruksanlegget åpnet dørene parallelt med at Fana Håndball Elite spilte seg til plass i Rema1000 ligaen. Et historisk opprykk, som stiller seg i rekken av flere enorme prestasjoner fra Fana IL utøvere de siste årene. 2018 var også det året Fana IL skøyter satte idrettslaget på verdenskartet. Skøyteguttene Sindre Henriksen, Håvard Holmefjord Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen dro til OL vinterlekene i Pyeongchang, de kom alle hjem som Olympiske mestre. Sverre og Sindre tok gull på lagtempo, mens Håvard tok det første individuelle OL gullet vunnet av en idrettsutøver fra Bergen. Gullet vant han på 500 m, og fulgte opp med sølv på 1000 m. Sverre tok under samme OL bronse på 5000 m.

Sindre har siden lekene i 2018 lagt skøytene på hyllen, mens både Håvard og Sverre har fulgt opp suksessen fra jubelåret. Under årets OL i Beijing var Sverre igjen svært sentral for Norge, når de nok en gang tok OL gull på lagtempo. Håvard fikk også medalje om halsen, da han tok OL bronse på 1000 m.

Historisk sett har vi flere bemerkelsesverdige prestasjoner gjort av utøvere fra Fana Idrettslag. Da Pål Haugen Lillefosse i sommer mottok kongepokalen under NM i Friidrett, var han den 6 Fana IL utøveren gjennom tidene til å motta denne. Under friidretts EM i München i august i år tok han sin første internasjonale senior medalje, da han vant EM bronse i stavhopp.

Odd Christian Eiking har lenge vært et kjent navn på sykkel. Sommeren 2021 fikk han for øvrig sitt store gjennombrudd, da han syklet syv dager i den røde ledertrøyen under Spania rundt.

Vi gleder oss over store prestasjoner, og utøverne som nevnt over er vi umåtelig stolte av. Forbilder som baner vei for neste generasjon og somviser at alt er mulig. Bredden er nerven og hverdagen i idrettslaget. Vårt samfunnsoppdrag er å ha et best mulig tilbud til flest mulig; Idrett for alle! Dette ønsker vi å oppnå ved å jobbe med en utviklingskultur der vi har fokus på utvikling av hele mennesket. Dette skjer blant gjennom basistrening, styrketrening, testing, medisinsk oppfølging og coaching av trenere og lederesom en del av det sportslige tilbudet.

Fana Idrettslag er en pådriver for anleggsutviklingen i Bergen Sør.

I dag benytter medlemmene våre seg av både Fana Stadion, Slåtthaug Kunstisbane, Nesttun Idrettsplass, Fana Arena, Fana Hytten på Totland med ski og friluftsområdet rundt. Samtidig jobbes det godt for å realisere flerbruksanlegget og storstuen Slåtthaug Arena.

Å være ett av Norges største idrettslag forplikter. Bak visjonen «Idrett for alle» ligger mer enn et sportslig ansvar. Hos oss i Fana IL er det nulltoleranse for mobbing og diskriminering. I vårt idrettslag er alle velkommen uavhengig av kjønn, alder, etnisitet og religion. Vi har etablerte ordninger for å jevne ut sosiale forskjeller, og jobber med flere tiltak for å hindre frafall fra idretten. I 2020 ble Fana Idrettslag klimapartner, som det første idrettslaget i Bergen. Fremtiden tilhører de unge, og vi skal gjennom vårt klimaarbeid ha fokus på grønne arrangement, og å bedre vårt klimaavtrykk.

Fana IL er en del av Idrett Bergen Sør

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere